1.Wołowinę, wieprzowinę i boczek pokrój w średniej wielkości kostkę. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Mięso wołowe i wieprzowe dokładnie przypraw mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Oprósz mąką i przełóż na dużą patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Chwilę podsmaż, po czym dołóż kiełbasę i boczek. Całość smaż do miękkości i zdejmij z patelni. (jeśli patelnia jest mniejsza wszystkie składniki podsmażaj osobno)
2.Na tą samą patelnię z tłuszczem wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki, oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę. Na końcu dodaj posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Przemieszaj i podsmaż, aż cebula się zeszkli a warzywa i grzyby będą miękkie.
3.W garnku zagotuj wodę z zielem angielskim i listkiem laurowym. Przełóż zawartość patelni oraz podsmażone wcześniej mięso. Gotuj na mniejszym ogniu ok.25 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w grubsze paski ogórki konserwowe. Ponownie, w razie konieczności przypraw mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj np. z ciemnym pieczywem.
Komentarze