Fondue serowe

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

Fondue serowe to propozycja na spotkania w większym gronie. Jada się ją wspólnie z jednego garnka (caquelon) długimi widelczykami. Podstawowym składnikiem na fondue serowe jest oczywiście dobrze dobrany ser. Powinno się używać co najmniej dwóch gatunków. Najczęściej jest to ementaler, gruyere, cheddar lub appenzeller. Sprawdźcie prosty, sprawdzony sposób na fondue - przepis jest najlepszy, jaki możecie sobie wymarzyć.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:( Ilość w zależności od ilości osób)

    200g sera gruyere
    200g sera ementaler
    100 g sera cheddar
    2 ząbki czosnku
    250-300 ml białego wytrawnego wina
    50 ml wiśniówki
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    0,5 łyżeczki białego pieprzu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    grzanki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Fondue Przystawki Ser

Fondue serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mąka ziemniaczana 1. Fondue serowe wbrew pozorom nie zaczyna się od sera. Zacznijmy od mąki ziemniaczanej i białego wina.
  • wino,mąka ziemniaczana,fondue 2. Do szklanki wlałam wino i rozpuściłam w nim mąkę ziemniaczaną.
    Nie jest to konieczne ale jeśli macie to można dolać jeszcze wiśniówkę.
    Dodatek mąki ziemniaczanej zapobiegnie rozwarstwieniu się masy serowej, a fondue serowe wyjdzie perfekcyjne!
  • czosnek fondue 3. Czosnek starłam i wysmarowałam nim garnek.
  • fondue ser 4. Wlałam do niego wino z mąką.
    Wsypałam pokrojony ser.
  • fondue serowe przyprawy 5. Podgrzewałam masę serową na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.
    Doprawiłam gałką muszkatołową i białym pieprzem.
  • fondue serowe ser roztopiony 6. Gdy uznacie, że serowe fondue jest za gęste, to można dolać jeszcze trochę wina.
  • grzanki 7. Bułkę pokroiłam na kawałki i podpiekłam na chrupiąco na patelni.
  • fondue serowe 8. Przepis fondue serowe jest gotowy! Widelczyki w dłoń i można zajadać.
    Smacznego!

Porady

Jak jeszcze podkręcić smak i zrobić prawdziwe fondue serowe? Czasami wystarczy dodatek białego wytrawnego wina, odrobina wiśniówki, przyprawy, a do tego grzanki z bułki lub chleba i mamy pyszne serowe fondue. Przyrządza się również fondue mięsne, warzywne i czekoladowe. Jeśli nie macie specjalnego naczynia w którym przygotowuje się danie to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje ciepło - fondue serowe będzie mieć odpowiednią konsystencję i temperaturę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

NOTKA REDAKCYJNA

Fondue serowe to najpopularniejszy przepis w kuchni szwajcarskiej, ale swoich zwolenników ma też w kuchni francuskiej. Wynika to z faktu, że oba te kraje słyną ze wyjątkowych odmian sera. Serowe fondue to właśnie smak roztopionego, pełnego aromatu sera. Powyższy przepis można przygotować zarówno w garnku, jak i w specjalnym zestawie do fondue. Zdecydowanie polecamy zestaw do fondue serowego, bo sprawdzi się też do przepisu na fondue czekoladowe. Żeliwo emaliowane nie tylko trzyma temperaturę, ale jednocześnie nie wchłania zapachów. W komplecie znajdziemy wygodne widelczyki. 

Fondue serowe co maczać

Widelczyki z zestawu na fondue serowe przydadzą się do moczenia w serowej masie ulubionych smakołyków. Dodatki mogą być różne - serowe fondue najczęściej podaje się z dobrym pieczywem - bagietka, ciabatta czy nasza polska bułka poznańska, ale ciekawe będą też twardsze warzywa, jak zblanszowane brokuły, grillowana papryka czy cukinia.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować