Focaccia canapes

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szczerze polecam to danie, gdyż jest ono odskocznią od nudnych kanapek, które chyba każdemu choć raz przytrafiło się zrobić na przyjęciu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • FOCACCIA:
    - drożdże swieże: 20 gramów
    - lekko ciepłe mleko do drożdży: 3 łyżki
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - ciepła woda (100 stopni): 1 szklanka
    - mąka chlebowa pszenna: 1.5 szklanki
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - sól morska: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - oliwa z suszonych pomidorów albo oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - mała cebula żółta, poszatkowana: 1 sztuka
    - gałązka świeżego rozmarynu, lekko posiekanego: 1 sztuka
    - pomidory suszonych z zalewy, lekko posiekane: 6 sztuk
    - parmezan, świeżo starty: 1 łyżka
    CANAPES:
    - focaccia: 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - ogórek świeży: 0.5 sztuki
    - czerwona cebula: 0.5 sztuki
    - mój Przysmak denisa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Focaccia Przystawki Kanapki

Focaccia canapes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Focaccia canapes-1 1. Najpierw zacznij od zrobienia zaczynu. W tym celu połącz drożdże z mlekiem i cukrem. Dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut do wyrośnięcia.
  • Focaccia canapes-2 2. Następnie do miski przesyp mąki, sól i pół szklanki oliwy, dodaj zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto i wyrabiaj na średnich obrotach około 10 minut. Po tym czasie przełóż ciasto do miski.
    RADA: Najlepiej wysmarować lekko tłuszczem ścianki miski. W ten sposób ciasto nie będzie się kleić do ścianek, kiedy będziemy je wyjmować. Ja używam tłuszczu w sprayu.
  • 3. Teraz przykryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość, około 1 godziny. Mając godzinę czasu zabierzmy się za przygotowanie dodatków. Wlej 2 łyżki oliwy na patelnię i dodaj cebulę. Smaż około 2 minuty, a by lekko zeszklić cebulę. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Odłóż do ostygnięcia.
  • 4. Kiedy ciasto już nam wyrosło, czas posmarować blachę do pieczenia oliwą, wystarczy bardzo cienka warstwa. Pieczemy bez żadnego papieru, gdyż będziemy ciasto formować prosto na blasze. Wyjmij ciasto na blachę i zacznij formować duży placek, coś na kształt pizzy. Rozciągnij ciasto na całą powierzchnię blachy, możesz zrobić nawet małe dziurki, ciasto i tak się powiększy podczas pieczenia i sam “załata” ewentualne dziurki. ciasto nie powinno być płaskie jak w przypadku pizzy. Drobne “góry” i “doliny” dodają foccacii tylko uroku. W sumie ciasto powinno mieć od 1 do 3 cm grubości. Teraz posyp wierzch cebulą. Nałóż suszone pomidory, lekko je dociśnij. Posyp parmezanem. Włóż blachę do piekarnika i piecz około 15 minut przy 200°C.
  • 5. Kiedy mamy już gotową focaccię, możemy przygotować kanapki. W tym celu trzeba ją pokroić na mniejsze kawałki (u mnie 10x6 cm). Następnie pokrój szynkę na wielkość kanapeczek. Dół kanapki posmaruj lekko Przysmakiem Denisa, następnie połóż szynkę odpowiednio pokrojoną, czerwoną cebulę, ogórek i pomidor. Na wierz połóż kawałek focaccii. Na środek kanapeczki wbij wykałaczkę, aby wszystko utrzymać razem. Kanapki są po prostu wyborne.
  • 6. Podawaj z Przysmakiem Denisa oraz sosem czosnkowym.

    Po mój Przysmak Denisa zapraszam na mój blog http://www.sandrabakesaparty.awsome.pl/?article=8
    oraz na mój profil na Polska gotuje.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować