Flaczki pod francuską czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Flaki ugotować w osolonym wrzątku prawie do miękkości, odcedzić na durszlaku.
Boczek pokroić w cieniutkie plasterki, cebulę, dynię i marchewkę obrać , cebulę i dynię posiekać w kostkę, marchewkę, wydrążoną z nasion papryczke chili i por w cieniutkie plasterki.
2.W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno połową boczku, następnie rozłożyć warstwę flaków, posypać delikatnie do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do flaków, przykryć pokrojonymi warzywami, wymieszanymi ze startym selerem, między warzywa wcisnąć liście laurowe, posypać posiekaną natką pietruszki, całość zalać uniwersalnym ciemnym sosem Łowicz, na wierzchu ułożyć resztę pokrojonego boczku. Włożyć do piekarnika piec 50 minut w temp 180*c
3.Na 15 minut przed końcem pieczenia, przykryć płatem ciasta francuskiego, ponakłuwać widelcem, posmarować rozkłóconym jajkiem, temp piekarnika zwiększyć do 200*zapiekać aż ciasto się zezłoci i stanie chrupiące, a potem już tylko podawać..prosto z pieca!
Komentarze