Żur z flakami wołowymi

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jeden z wielu przepisów na żur.Ten jest bardzo mało popularny,a szkoda bo jest bardzo aromatyczny pełen korzennych smaków.Przepyszny.Polecam bardzo serdecznie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg. flaków wołowych oczyszczonych
    3l. bulionu drobiowego
    3 marchewki
    2 pietruszki korzeń
    1 seler
    2 cebule
    5 kulek ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka majeranku
    sól,magii do smaku
    1l. zakwasu na żur
    2 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Zakwas

Żur z flakami wołowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żur z flakami 1. Do garnka wrzucamy oczyszczone flaki,dodajemy ziele angielskie,liście laurowe,zalewamy wodą,przegotowujemy,odcedzamy przez sito.Flaki zalewamy tym razem bulionem,doprawiamy przyprawami.Gotujemy do miękkości.W między czasie warzywa obieramy kroimy w kostkę.Cebulę podsmażamy na złoto brązowy kolor.Warzywa i cebulę dodajemy do garnka.Całość gotujemy kilka minut na średnim ogniu.Do flaczków wlewamy zakwas żytni,gotujemy,doprawiamy do smaku.Flaczki porcjujemy,podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Flaki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować