Wegetariańskie "Flaczki" z boczniaków

4.5 (181 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mocno doprawione "flaczki" z watrościowych grzybów jakimi są boczniaki. Świetna bezmięsna odmiana

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g boczniaków
    -1 duża marchew
    -1 pietruszka korzeniowa
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -100 ml passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    -1 łyżeczka ostrej musztardy
    -1 l bulionu warzywnego
    -liść laurowy
    -1/2 łyżeczki ostrej papryki
    -1 łyżeczka majeranku
    -sól, pieprz
    -2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka Flaczki

Wegetariańskie "flaczki" z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczniaki umyć, oczyścić i pokroić w paski. Marchew i pietruszkę umyć, ubrać i zetrzeć na tarce, ewentualnie pokroić w słupki (można użyć mrożonych z włoszczyzny). Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
    W garnku rozgrzać olej. Włożyć cebulę i czosnek i szklić 2-3 minuty. Dodać boczniaki i pozostałe warzywa, listek laurowy i ziele angielskie. Dusić wszystko około 10 minut mieszając by się nie przypaliło.
    Wlać bulion i gotować na małym ogniu ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać passatę i musztardę i przegotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować