Flaczki z żołądków drobiowych z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Skrzydełka zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gotujemy na małym ogniu około 60 minut. Następnie z wywaru wyjmujemy skrzydełka. Obieramy mięso z kości i dodajemy do wywaru.
2. Żołądki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie wyjmujemy z wody i w kroimy w paski. Żołądki dodajemy do wywaru ze skrzydełek. Wszystko razem gotujemy 15 minut.
3. Do wywaru dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz koncentrat pomidorowy. Z mąki i masła robimy zasmażkę. Dodajemy do flaczków. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. Potrawę doprawiamy do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem.
Komentarze