Tradycyjne flaczki

4.5 (182 ocen)

  • 5 godz.

Ulubiona zupa męskiej części mojej rodziny

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1/2 kurczaka
    3 marchewki
    1 średnia pietruszka
    kilka ziaren ziela angielskiego
    liść laurowy
    sól
    przyprawa uniwersalna
    bulion drobiowy
    2kg flaków mrożonych
    1 cebula
    majeranek
    słodka papryka
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Tradycyjne flaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy rosół:
    1/2 kurczaka zalać zimną wodą. Zagotować, a następnie zdjąć szumowiny. Gdy woda zagotuje się, gotować dalej na małym ogniu. Dołożyć marchew, pietruszkę, opiec cebulę, dodać ziele ang, listek laurowy, kostkę bulionową, dodać sól, przyprawe uniwersalna. Gotować przez kolejne 2.5-3h na małym ogniu. Nie przykrywać na czas gotowania naczynia.
  • 2. Odcedzić rosół.
  • 3. Flaki zalać wodą, zagotować, odlać. Powtórzyć tą czynność kilka razy, a następnie gotować do miękkości.
  • 4. Flaki połączyć z rosołem.
  • 5. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchewkę z rosołu, przyprawić majerankiem, papryką. Dodać łyżkę masła. Chwilę pogotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny Wesele Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować