Tradycyjne flaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy rosół:
1/2 kurczaka zalać zimną wodą. Zagotować, a następnie zdjąć szumowiny. Gdy woda zagotuje się, gotować dalej na małym ogniu. Dołożyć marchew, pietruszkę, opiec cebulę, dodać ziele ang, listek laurowy, kostkę bulionową, dodać sól, przyprawe uniwersalna. Gotować przez kolejne 2.5-3h na małym ogniu. Nie przykrywać na czas gotowania naczynia.
2.Odcedzić rosół.
3.Flaki zalać wodą, zagotować, odlać. Powtórzyć tą czynność kilka razy, a następnie gotować do miękkości.
4.Flaki połączyć z rosołem.
5.Zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchewkę z rosołu, przyprawić majerankiem, papryką. Dodać łyżkę masła. Chwilę pogotować.
Komentarze