Potrawka z kurczaka

4.5 (174 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Często serwowana w barach, jadłodajniach i polskich domach. Najczęściej podawano ją z białym ryżem ale dodatki możemy dowolnie modyfikować, równie dobrze sprawdzi się z gotowanym razowym makaronem czy ziemniakami. Jeśli ktoś lubi ostrą nutę zamiast słodkiej papryki możemy doprawić cayenne.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-1.20 kg fileta z kurczaka
    ½ kg mrożonej marchewki z groszkiem
    2 małe cebule
    1 szklanka bulionu lub rosołu
    ½ szklanki śmietanki 30%
    ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    1 łyżka soku z cytryny
    Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
    Sól morska lub jarzynka uniwersalna do smaku
    2 łyżki masła klarowanego

    Dodatkowo:
    Mąka pszenna do obtoczenia mięsa
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć jarzynką lub solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej.

    Cebulę obrać posiekać w kostkę.
  • Przygotowanie 2. W szerokim rondlu rozgrzać klarowane masło wrzucić cebulkę, zeszklić, dodać mięso i chwilę przesmażyć-około 3-5 minut.

    Wsypać mieszankę z groszku i marchewki, wlać gorący bulion i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
    Doprawić mieloną słodką papryką , wlać śmietankę oraz sok z cytryny, gotować jeszcze chwilę mieszając aż sos zgęstnieje.

    Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki. Doskonale komponuje się z ryżem na sypko.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować