Kurczak "po arabsku"

4.97 (203 ocen)

Pyszna, aromatyczna potrawa.Taki sposób przyrządzania kurczaka znam od kolegi ze studiów, Maćka K. (dawne czasy...) Przepis ewoluował przez lata i oto jego obecny kształt :)))

Składniki:

  • 1/2 kg filetów z kurczaka
    2-3 cebule
    5 ząbków czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    10 goździków
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1-2 łyżeczki curry
    1/4 łyżeczki chilli (nawet mniej)
    1 łyżeczka soli
    3-4 łyżki oleju
    zielona pietruszka lub kolendra
Wystaw ocenę:

4.97 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak "po arabsku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w ćwierćplasterki lub w większą kostkę, czosnek siekamy.
    Cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy pomidory, koncentrat i przyprawy, mieszamy i chwilę dusimy razem.
  • 2. Mięso kroimy w niezbyt duże kawałki i dodajemy do sosu, mieszamy i dusimy do miękkości (ok. 20minut). Jeśli trzeba, podlewamy wodą.
  • 3. Podajemy z ryżem, posypane posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą.

Porady

Jeśli przyprawa curry jest ostra, nie dodajemy chilli. Stosując podane ilości przypraw otrzymamy danie lekko pikantne. Jeśli wolimy wersję łagodniejszą, można zastąpić chilli słodką papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Pomidor Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować