Pierwszy raz użyłam selera naciowego ale na pewno nie ostatni,bardzo przypadł mi do gustu i teraz będzie gościł w mojej kuchni,Was też do niej zapraszam:)))
30 min
Składniki:
250 g selera naciowego
1 mini papryczka pomarańczowa
1/4 żółtej papryki
1/4 czerwonej papryki
4 rzodkiewki
1/2 pęczka szczypiorku
8 pomidorków truskawkowych
1/4 długiego zielonego ogórka
3 suszone figi
sól,pieprz do smaku
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżka majonezu
Surówka z selera,papryki i fig suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler umyć i osuszyć. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć w dłoniach ze soku,przełożyć do miski. Papryki umyć,pozbawić nasion i pokroić w małą kostkę. Sprawioną rzodkiewkę także pokroić w małą kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Czyste i suche pomidorki pokroić na ćwiartki i dodać do miski. Ogórka wyszorować osuszyć i pokroić w kostkę średniej wielkości. Figi pokroić w cienkie paseczki,przełożyć do miski. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać warzywa. W osobnej miseczce wymieszać ocet ze śmietaną oraz majonezem,aby nie było grudek. Mieszankę przelać do warzyw i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego!
Komentarze