Korzenne śledzie z bakaliami i rumem

4.5 (143 ocen)

Trud włożony w ich przygotowanie jest wart efektu końcowego. W podobny sposób śledzie przygotowywała moja mama. Ja jednak dodałam do nich trochę suszonych owoców i innych przypraw - tym sposobem odkryłam je na nowo. Nie może ich zabraknąć w czasie Bożego Narodzenia i w karnawale.

Składniki:

  • - 5 płatów filetów śledziowych,
    - 8 suszonych śliwek bez pestek,
    - 4 suszone morele,
    - 2 suszone figi,
    - 3-4 łyżki dobrego przecieru pomidorowego (u mnie domowy),
    - 2 łyżki octu winnego białego,
    - duża łyżka płynnego miodu (lekko zaokrąglona),
    - łyżka dobrego rumu,
    - 150 ml letniej, przegotowanej wody,
    - 5 łyżek oleju,
    - 2 cebule szalotki (lub 1 duża cebula),
    - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
    - po 2 ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe,
    - 1/2 gwiazdki anyżu,
    - po szczypcie chilli i mielonego imbiru,
    - świeżo mielony, czarny pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb Ryba Przystawki

Korzenne śledzie z bakaliami i rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe moczymy w wodzie przez minimum godzinę. Następnie dokładnie je odsączamy (np. na sitku, a potem na ręczniku papierowym) i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki, przekładamy do miski.
  • 2. Ziele angielskie i 1/2 gwiazdki anyżu rozgniatamy w moździerzu na proszek, łączymy z pozostałymi przyprawami, tj. cynamonem, chilli, imbirem i czarnym pieprzem.
    Cebulki obieramy, kroimy w cienkie piórka.
    W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zrumienienia.
    Suszone owoce - śliwki, morele i figi dokładnie płuczemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki (np. w kosteczkę). Pokrojone owoce dodajemy do cebuli, mieszamy.
    W ok. 150 ml wody rozpuszczamy miód, a następnie łączymy z przecierem pomidorowym. Przygotowaną mieszankę wlewamy do składników na patelnię i dokładnie łączymy.
    Całość przyprawiamy korzenną mieszanką, liśćmi laurowymi, rumem i octem, dusimy razem pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu, studzimy.
  • 3. Śledzie w misce zalewamy przygotowanym sosem korzenno-bakaliowym, dokładnie mieszamy. Miskę ze śledziami szczelnie owijamy folią spożywczą (2-3 razy) i wstawiamy do lodówki na całą noc (a najlepiej 1-2 doby).

    Podajemy z ciemnym pieczywem.

Porady

1) Rum można zastąpić koniakiem albo w ogóle pominąć go w przepisie. 2) Figi można zastąpić rodzynkami (ok. 2 łyżki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować