Pasztet z soczewicy i koziego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej bulionem i dodaj liść laurowy. Ugotuj do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju. Ugotowaną soczewicę pozostaw do ostygnięcia (zdejmij pokrywkę aby ewentualny nadmiar wody odparował). Kozi ser wymieszaj z kminem i czosnkiem, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dorzuć soczewicę i cebulę, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przelej do małej keksówki (20x9cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet będziemy piec w kąpieli wodnej. Keksówkę owiń z zewnątrz folią aluminiową i wstaw do większego naczynia (np. Naczynie żaroodporne), nalej do niego wrzątku, tak aby sięgał do połowy pasztetu. Piecz przez 45-50 min w 190℃.
Komentarze