Pasztet z soczewicy i koziego sera

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny pasztet, który zasmakuje nawet mięsożercom!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 225g czerwonej soczewicy
    - 450ml bulionu warzywnego
    - 1 mała cebula
    -150g miękkiego koziego sera, taki do smarowania (możesz zamienić na ser typu feta - ten w kartonowym opakowaniu ;) )
    - 3 jajka
    - 1 liść laurowy
    - 1 łyżeczka kminu rzymskiego
    - 2 łyżeczki czosnku granulowanego
    - 1 łyżeczka oleju do smażenia
    - Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pasty Pasztet

Pasztet z soczewicy i koziego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej bulionem i dodaj liść laurowy. Ugotuj do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju. Ugotowaną soczewicę pozostaw do ostygnięcia (zdejmij pokrywkę aby ewentualny nadmiar wody odparował). Kozi ser wymieszaj z kminem i czosnkiem, dodaj jajka i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dorzuć soczewicę i cebulę, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę przelej do małej keksówki (20x9cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet będziemy piec w kąpieli wodnej. Keksówkę owiń z zewnątrz folią aluminiową i wstaw do większego naczynia (np. Naczynie żaroodporne), nalej do niego wrzątku, tak aby sięgał do połowy pasztetu. Piecz przez 45-50 min w 190℃.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować