Sałatka tajska z ryżem i krewetkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Łatwy

Wiosenna sałatka w stylu orientalnym z krewetkami, kulkami ryżowymi, limonką i chipsem z parmezanu. Nie oderwiecie się od niej. Pomysłu na sałatkę nie miałam, ale zrodził się sam z tego co miałam w lodówce.

  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki sałatki:

    1/2 główki sałaty strzępiastej
    6 pomidorków koktajlowych
    20 dkg krewetek
    1/2 limonki
    15 oliwek zielonych
    10 dkg sera feta
    100 g ryżu gotowego
    1 łyżka płatków kokosowych
    5 dkg sera parmezan starty
    kwiaty bratki
    sos vinaigrette
    natka pietruszki

    marynata krewetki:

    2 łyżki oleju
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 papryczki chili
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki bazylii suszonej
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Sałatka tajska z ryżem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patelnię rozgrzewam. Parmezan dzielę na pięć porcji. Na rozgrzaną patelnię wykładam arkusz papieru do pieczenia, i robię pięć kleksów z parmezanu. Jak się rozpuści, zdejmuje papier z patelni, chwilę czekam aż zrobi się twardszy i nożem zdejmuje ser. Układam na sałacie.
    Do miski przekładam krewetki odmrożone, dodaje olej, sól, sos sojowy, pieprz, papryczkę pokrojoną, bazylie, czosnek sprasowany i odstawiam na 30 minut. Patelnię rozgrzewam i przekładam krewetki smażę około minuty.
    Sałatę myję osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję pokrojone pomidorki. Ser feta rozdrabniam widelcem, biorę małą porcję na łyżeczkę, w środek wkładam oliwkę i formuje kulki. Obtaczam w ryżu. Dodaję do sałatki. Resztę oliwek układam na sałacie, posypuje płatkami kokosowymi, dodaję plasterki limonki, krewetki, bratki, natkę pietruszki. Sałatkę polewam sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować