Kartofle faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczyć przez 20 minut w letniej wodzie. Wyjąć, odcisnąć i usunąć ogonki, kapelusze drobno posiekać i zasmażać przez 3—5 minut na 1/2 łyżki rozgrzanego masła. Kartofle na farsz obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przefasować przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Zasmażyć na reszcie masła na jasnozłoty kolor.
2.Śledzie wymoczyć (ok. 30 minut) w zimnej wodzie, obrać, usunąć z nich ości i bardzo drobno posiekać. Połączyć z puree z kartofli, grzybami i cebulą. Dodać jajo, śmietanę, doprawić pieprzem i starannie wymieszać.
3.Kartofle do faszerowania obrać, umyć, a następnie odciąć z wierzchu każdego z nich plasterek o grubości 1,5 cm, a z przeciwległego końca plasterek o grubości 5 mm.
4.Wnętrze kartofli wydrążyć łyżką, pozostawiając ścianki o grubości ok. 5 mm, napełnić farszem po czym przykryć grubszymi, odciętymi plasterkami, ułożyć obok siebie w wysmarowanej tłuszczem rynience, zalać śmietaną, posypać tartą bułką, a na wierzch każdego z nich położyć kawałeczek masła. Piec w nagrzanym do temp. 220°C piekarniku przez 20 min.
Komentarze