Minicukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu

4.5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 55 min

Miniaturowe cukinie z farszem z brązowego i dzikiego ryżu oraz papryki. Dzięki mieszance różnych przypraw nabierają lekko indyjskiego charakteru.

  • 55 min

Składniki:

  • miniaturowe cukinie – 7 szt.
    ryż /mieszanka brązowego i dzikiego/ - ½ szk.
    papryka czerwona - 2 szt.
    rodzynki - ½ szk.
    por /biała i jasnozielona część/ - 150 g
    czosnek – 2 ząbki
    masło klarowane – 2 łyżki
    papryczka chilli - ½ szt.
    posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
    pokruszone pistacje - 3 łyżki

    PRZYPRAWY:
    kmin rzymski - ¼ łyżeczki
    kolendra - ¼ łyżeczki
    kardamon - 1 szczypta
    pieprz czarny świeżo mielony - ¼ łyżeczki
    goździki - 3 szt.
    liść laurowy - 1 szt.
    cynamon - szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Minicukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu 1. Cukinie umyj, odetnij około 1 cm od góry gruby plaster i zachowaj. Wydrąż środki, a miąższ odłóż, bo nie będzie potrzebny, możesz wykorzystać go do innej potrawy.
  • 2. Starannie wypłukany ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie.
  • Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu 3. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Rodzynki przelej wrzątkiem i odsącz na sitku.
  • Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu 4. Przyprawy dokładnie rozdrobnij w moździerzu. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawy i cały czas mieszając przesmaż je przez chwilę. Dodaj drobno pokrojonego pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż na średnim ogniu około 3-4 minut.
  • Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu 5. Dodaj pokrojoną paprykę i papryczkę chilli, mieszając smaż, aż papryka lekko zmięknie. Następnie dodaj rodzynki, ryż, pokruszone pistacje i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.
  • Mini cukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu 6. Farszem napełnij wydrążone mini cukinie i nakryj wcześniej ściętymi „czapeczkami”. Ustaw w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania, spryskaj oliwą i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 250°C, włącz funkcję grill i zapiekaj 3-5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować