Langosz (bez ziemniaków)

4.99 (145 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejny raz zapraszam na małą podróż kulinarną. Tym razem na Węgry. Langosz jest chrakterystyczną potrawą w tym kraju. Placek z drożdżowego ciasta smażony na glębokim tłuszczu podawany jest z kwaśną śmietaną i tartym żółtym serem. Odchodząc od tradycyjnej formy - szczerze polecam także spróbowanie z dodatkiem różnych sosów, masłem czosnkowym, śmietaną i cukrem czy szynką, boczkiem i podsmażoną cebulką.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 szkl. mąki
    -opakowanie drożdży instant (7-8g)
    -1 szkl. letniej wody
    -1/2 łyżeczki soli
    -gęsta śmietana
    -tarty żółty ser
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Fast food Placki Ser

Langosz (bez ziemniaków) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże, wodę i sól umieścić w misce. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut.
    Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Z każdego uformować placek wielkości dłoni. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło ze śmietaną i tartym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ser żółty Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować