Burger po tajsku

4.5 (153 ocen)

  • 20 min

Burgerowa bomba witaminowa

  • 20 min

Składniki:

  • 5 burgerów:
    500 g mięsa wołowego mielonego
    3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*
    1 łyżka soku z limonki
    3 liście limonki kafir, pociętej w paski
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    2 dymki (biała część), drobno posiekane
    1 jajko
    2 1/2 łyżki sosu rybnego
    płatki chilli do smaku

    Sałatka do burgera:
    1 szklanka posiekanej sałaty rzymskiej
    1/2 szklanki posiekanych listków mięty
    1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie)
    2 dymki (zielona część), posiekane
    3 łyżki soku z limonki
    1 łyżka sosu rybnego

    Dodatkowo:
    5 maślanych bułek z sezamem
    1 łyżka oleju
    1 awokado, obrane, zgniecione widelcem
    1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
    1 pomidor, pokrojony w plastry
    sos Sriracha**
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Burgery

Burger po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą dokładnie, dzielimy na 5 równych części i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, kotleciki smażymy około 4 minuty z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy ze sobą. Bułki kroimy w poprzek i na suchej patelni przypiekamy je jedynie od wewnętrznej strony.
  • 3. Teraz składamy burgera (od dołu): na dolną część bułki wykładamy łyżkę sosu Sriracha, zgniecione awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)

Porady

* W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową. Możemy również dodać 1/2-1 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej. ** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu Sriracha, możecie dodać odrobinę pikantego ketchupu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować