POTRAWKA z FASOLI i CIECIERZYCY (FAGIOLI e CECCI all'UCCELLETTO)

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ta klasyczna toskańska potrawa z fasoli i cieciorki w smaku przypomina polska fasolkę bo bretońsku. Tradycyjnie była gotowana przez wiele godzin w glinianych kociołkach bezpośrednio nad ogniem z kominka. Jedzona w zimowe dni, z domowym chlebem i popijana szklaneczką czerwonego wina.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g suchej fasoli borlotti (mogą być inne rodzaje)
    150 g suchej cieciorki
    150 g kiełbasy ( u mnie polskie kabanoski :)
    ok. 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidory z puszki pelati
    1-2 ząbki czosnku
    mała cebula
    świeża szałwia
    majeranek
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    papryczka peperoncino
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Potrawka z fasoli i ciecierzycy (fagioli e cecci all'uccelletto) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę i cieciorkę dobrze wypługać i namoczyć przez całą noc w wodzie. Ja użyłam fasoli borlotti, ale tak naprawdę wszyskie rodzaje fasoli dobrze się sprawdzają. Można pomieszać różne rodzaje fasoli o mniej więcej tym samym czasie gotowania.
    Namoczoną fasolę i cieciorkę odcedzić z wody, w której się moczyły i ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Nie solić! Strączkowe solimy dopiero po ugotowaniu w przeciwnym razie będą twarde! Ja gotuję je zawsze w garnku ciśnieniowym, jest szybciej.
  • image-14cues6 2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojony drobno czosnek, cebulę (w całości), parę listków szałwi i pokrojoną na kawałeczki kiełbasę. Podsmażyć przez ok. 5 min. po czym dodać ugotowaną wcześniej fasolę, cieciorkę, dość sporo majeranku i podsmażyć jeszcze przez chwilę.
  • image-1dlm66w 3. Dodać przecier pomidorowy lub rozgniecione pomidory pelati (bez skórki). Doprawić solą, pieprzem, peperoncino i gotować przez ok. 30 min.
    Podawać z pieczywem.
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Ciecierzyca Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować