Weagańska fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Pyszna, sycąca, bezmięsna wersja fasolki po bretońsku.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 400g suchej fasoli typu jaś
    8 średnich pieczarek
    250g boczniaków
    1 mała marchewka
    kawałek pora
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    0,5l przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
    majeranek suszony
    sól
    pieprz
    kminek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Weagańska fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać przygotowaną, ostudzoną wodą i moczyć cała noc.
  • 2. Rano, odcedzić wodę, fasolę przepłukać i zalać świeżą wodą. Gotować około 1h (nie solić).
  • 3. Do gotującej się fasoli dodać przyprawy, przecier pomidorowy oraz pokrojony w pasterki czosnek.
  • 4. Pieczarki wyczyścić, pokroić w cieniutkie plasterki (kroję na mandolinie). Dodać do gotującej się fasolki.
  • 5. Cebulę oraz marchew obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Podsmażyć na oleju aż zmiękną dodać posiekanego w półplasterki pora smażyć na malutkim ogniu jeszcze chwilę. Całość dodać do gotującej się fasolki.
  • Wegańska fasolka po bretońsku 6. Boczniki grilować na patelni grillowej z obu stron aż powstaną brązowe paski (można także smażyć na zwykłej, suchej patelni).
    Następnie grzyby przestudzić i porwać na mniejsze kawałki. Dodać do fasolki.
  • 7. Gotować jeszcze około 0,5h. Podawać na gorąco.

Porady

Fasolka doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować