Weagańska fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalać przygotowaną, ostudzoną wodą i moczyć cała noc.
2.Rano, odcedzić wodę, fasolę przepłukać i zalać świeżą wodą. Gotować około 1h (nie solić).
3.Do gotującej się fasoli dodać przyprawy, przecier pomidorowy oraz pokrojony w pasterki czosnek.
4.Pieczarki wyczyścić, pokroić w cieniutkie plasterki (kroję na mandolinie). Dodać do gotującej się fasolki.
5.Cebulę oraz marchew obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Podsmażyć na oleju aż zmiękną dodać posiekanego w półplasterki pora smażyć na malutkim ogniu jeszcze chwilę. Całość dodać do gotującej się fasolki.
6.Boczniki grilować na patelni grillowej z obu stron aż powstaną brązowe paski (można także smażyć na zwykłej, suchej patelni).
Następnie grzyby przestudzić i porwać na mniejsze kawałki. Dodać do fasolki.
7.Gotować jeszcze około 0,5h. Podawać na gorąco.
Porady
Fasolka doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem.
Komentarze