Gulasz śródziemnomorski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gulasz kojarzy się z sycącym, ciężkim daniem idealnym na zimną, jesienną aurę. Ten gulasz całkowicie obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną)
    biała cebula 2 szt
    ząbki czosnku 2 szt
    olej do smażenia
    mąka czubata łyżka
    bulion warzywny 3/4l
    wino czerwone wytrawne 1 kieliszek
    Sól, czarny pieprz, oregano, tymianek
    fasolka szparagowa 400g
    czerwona papryka 1 szt
    bób 500g
    cukinia 1szt
    bakłażan 1szt
    suszone pomidory 15 szt
    czarne oliwki 15-20 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz śródziemnomorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim drobno posiekane cebule i ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do cebulki, doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami: oregano i tymiankiem. Gdy białko się zetnie a mięso nieco zarumieni dosypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy aby obtoczyła równomiernie mięso. Dolewamy bulion warzywny oraz czerwone wino i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Jeśli bulion za szybko wyparuje dolejmy go jeszcze trochę.
    Przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w duża kostkę, suszone pomidory i oliwki kroimy na pół.
    Do uduszonego mięsa dodajemy warzywa: fasolkę, paprykę, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. W razie potrzeby dolewamy również nieco bulionu lub wody. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą „al dente“. Dodajemy bób (najlepiej wyłuskany z łupinki) i oliwki. Gotujemy jeszcze około 6-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować