Pierogi z krupniokiem w roli głównej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny farsz z krupniokiem w roli głównej.Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1kg.mąki pszennej
    1łyżeczka soli
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50mil oleju rzepakowego lub innego
    bardzo ciepła woda ( tyle ile trzeba do zagniecenia elastycznego,ścisłego ciasta)

    Farsz:
    1kg. krupnioka (kaszanki)
    3 cebule (200g.)
    1 łyżka masła
    1 łyżka musztardy francuskiej
    2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
    sól,pieprz ziołowy do smaku

    Dodatkowo:
    5 cebul (400g.)
    150g. smalcu wędzonego (bez skwarek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krupnik Kaszanka Pierogi

Pierogi z krupniokiem w roli głównej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta mieszamy w dużej misce,zagniatamy na elastyczne i lśniące ciasto.Przykrywamy ściereczką,odstawiamy na godzinkę.W między czasie na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę,podsmażamy na rumiano,dodajemy krupnioka (kaszankę)bez otoczki,smażymy,mieszamy.Do krupnioka dodajemy musztardę,lubczyk,doprawiamy do smaku,studzimy..Ciasto wałkujemy na cienki placek,wykrawamy krążki ,nakładamy farsz,formujemy pierogi.Gotujemy w lekko osolonej wodzie.W rondelku rozgrzewamy smalec,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,podsmażamy na rumiano (okrasa). Pierogi porcjujemy na talerzach,okraszamy cebulką,polewamy roztopionym smalcem.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować