Fale Dunaju z jabłkami i serową pianką-pyszne i łatwe ciasto

4 (8 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto pięknie wygląda, jest nie za słodkie i idealnie nadaje się na każdą okazję.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

    Baza ciasta

    -3/4 szkl wody

    -3/4 szkl cukru

    -3/4 szkl oleju



    CIASTO

    -6 jajek

    -1/3 szkl cukru

    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    -1,5 łyżeczki sody

    -2,5 szkl mąki pszennej tortowej

    -1,5 łyżki kakao



    PIANKA

    -750g sera z wiaderka

    -300ml śmietanki 30%

    -szklanka cukru pudru

    -2 płaskie łyżki żelatyny

    -125ml wrzątku



    DODATKOWO

    -ok 6 jabłek

    -czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4 (8 ocen)

Fale dunaju z jabłkami i serową pianką-pyszne i łatwe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fale dunaju 1. Na początek zrobimy bazę ciasta. Do garnka dajemy cukier, olej i wodę-mieszam, podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Studzimy.

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijam na sztywną pianę. Pianę odkładamy. Żółtka ubijam z 1/3 szkl cukru na kogel mogel. Dodajemy ostudzoną wodę z cukrem i olejem-wszystko miksujemy.



    Następnie dodajemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy.

    Ciasto dzielimy na dwie części. Do każdej części dajemy połowę pian z białek. Do jednej dodajemy jeszcze 1,5 łyżki kakao. delikatnie mieszamy.

    Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto jasne. Następnie delikatnie łyżeczką wkładamy ciasto kakaowe i rozsmarowujemy je na jasnym.
    Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Układamy jabłka liniami na kakaowym cieście.
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40 minut do suchego patyczka.
    Studzimy.
    W miseczce rozpuszczamy 2 płaskie łyżki żelatyny w 125ml wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy.

    Śmietankę ubijamy z 1 szkl cukru pudru, dodajemy ser-miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach.
    Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy czekoladą.

    Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować