Pierniczki herbaciane w miętowej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
miód z cukrem i jajkiem utrzeć w misce.
Następnie wlać herbatę i dokładnie mieszać trzepakiem, aż cukier się rozpuści.
Wsypać sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Ciasto nie może się kleić do rąk. Przykryć ścierką i zostawić w chłodnym miejscu na noc. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka.
Piec w 160* około 3 minut. Letnie ciasteczka polukrować. Przechowywać zamknięte.
LUKIER:
Przygotować domowy lukier z pudru i wody. Miętusy wsypać do garnuszka, wlać kieliszek wody i rozpuszczać na małym ogniu. Cały czas mieszać. Letnią masę wlać do lukru i wymieszać.
Lukrować pierniczki.
Komentarze