Pierniczki herbaciane w miętowej polewie

4.2 (5 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierniczki smakują wybornie. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 500g mąki pszennej
    300g miodu
    150g cukru trzcinowego
    1 jajko
    125ml mocnej esencji herbacianej
    1 czubata łyżeczka sody
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    LUKIER :
    1 op miętusów Mieszko
    kieliszek wody
    DODATKOWO:
    przygotowany wcześniej domowy lukier z cukru pudru i wody
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Piernik Pierniczki

Pierniczki herbaciane w miętowej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    miód z cukrem i jajkiem utrzeć w misce.
    Następnie wlać herbatę i dokładnie mieszać trzepakiem, aż cukier się rozpuści.
    Wsypać sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Ciasto nie może się kleić do rąk. Przykryć ścierką i zostawić w chłodnym miejscu na noc. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka.
    Piec w 160* około 3 minut. Letnie ciasteczka polukrować. Przechowywać zamknięte.
    LUKIER:
    Przygotować domowy lukier z pudru i wody. Miętusy wsypać do garnuszka, wlać kieliszek wody i rozpuszczać na małym ogniu. Cały czas mieszać. Letnią masę wlać do lukru i wymieszać.
    Lukrować pierniczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brązowy cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować