Ekspresowe pierożki z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo chrupiące pierożki z ciasta francuskiego napełnione farszem z pieczonego mięsa i marchewki podane z sosem śmietanowo-chrzanowym. Ich wykonanie nie zajmie dłużej niż 15 minut, dzięki czemu to wspaniała propozycja uniwersalnego posiłku (śniadanie, obiad lub kolacja), a przy okazji nic się nie marnuje, bo do ich zrobienie potrzebujemy resztek z poprzedniego dnia.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Podział konkursowy:
    Zestaw B:
    a. składniki podstawowe z zestawu
    300 g ciasta francuskiego
    marchewka
    150 ml słodkiej śmietanki 42%
    2-3 łyżki słodkiej śmietanki 42%
    b. składnik podstawowy dodatkowy
    4 plastry pieczeni wołowej
    c. składniki robocze
    kawałek cebuli czerwonej
    łyżeczka masła
    sól
    pieprz
    koperek drobno posiekany razem z łodyżkami
    łyżeczka chrzanu
    d. dekoracja
    młotkowany pieprz
    pieprz czerwony
    liście czerwonej pekinki
    koperek

    podział tradycyjny:
    proporcje na 6 pierożków:
    300 g ciasta francuskiego

    farsz:
    4 plastry pieczeni wołowej
    marchewka
    kawałek cebuli czerwonej
    łyżeczka masła
    2-3 łyżki słodkiej śmietanki 42%
    sól
    pieprz
    koperek drobno posiekany razem z łodyżkami

    sos:
    150 ml słodkiej śmietanki 42%
    łyżeczka chrzanu
    sól
    pieprz czarny do smaku

    dekoracja:
    młotkowany pieprz
    pieprz czerwony
    liście czerwonej pekinki
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Empanadas

Ekspresowe pierożki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Mięso i cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce. Podsmażamy marchewkę, mięso i cebulę na maśle, wlewamy śmietankę i dusimy, aż odparuje. Wsypujemy koperek, doprawiamy solą i pieprzem.
  • przygotowanie 2. Z ciasta francuskiego wycinamy 6 kół.
    Każde koło nadziewamy farszem, posypujemy młotkowanym pieprzem i pieczemy w maszynce do empanadas około 4-5 minut. Jeśli nie mamy takiego urządzenia to po prostu zlepione pierogi pieczemy w piecyku w 200 stopniach C przez 10-15 minut.

    Pierożki podajemy z sosem chrzanowym, aby go zrobić należy wymieszać słodką śmietankę z chrzanem i doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować