Empanada gallega- hiszpański kulebiak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Drożdżowe ciasto, niczym chleb z ogromem farszu w środku. Wspaniałe na obiad jak i kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 28cm

    Ciasto:
    500g mąki pszennej
    1 szklanka (250ml) ciepłej wody
    50g świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1/3 szklanki oliwy z oliwek

    Farsz:
    1 puszka tuńczyka
    2 jajka ugotowane na twardo
    8 pieczarek
    100g wędzonego boczku
    1/2 opakowania mrożonej zupy prezydenckiej Hortex
    1 mała puszka kukurydzy
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    sól, pieprz do smaku

    Sos:
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku

    Ponadto:
    1małe jajko do posmarowania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Empanada gallega- hiszpański kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-00e8xds 1. Ciasto:
    Mąkę mieszamy z solą. Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, mieszamy. Powoli wlewamy roztwór do mąki, dodajemy oliwę i zagniatamy dłonią na gładkie ciasto. Odkładamy na ok 45 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą ściereczką.
  • image-0o1s0l3 2. Farsz:
    Na patelni topimy pokrojony na cieniutki słupki boczek wędzony. Dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną cebulę oraz mrożoną zupę prezydencką i pokrojoną w słupki czerwoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania nadmiaru wody.
    Tuńczyka odcedzamy, podobnie postępujemy z kukurydzą. Jajka obieramy i kroimy w kostkę.
  • image-0bvyuwa 3. Sos:
    Przecier pomidorowy łączymy z przyprawami, mieszamy.
  • image-04r13m3 4. Przygotowania:
    1/2 ciasta wałkujemy na śr ok 32cm. Przekładamy na środek dnia tortownicy. Środek smarujemy sosem i układamy kolejno: tuńczyka, część kukurydzy, farsz, kolejną część kukurydzy i jajka na twardo. 2/3 pozostałego ciasta wałkujemy na śr. ok 28cm. Przykrywamy wierzch farszu, a boki spodu zawijamy na górną część.Delikatnie nakładamy rant tortownicy, by nie uszkodzić ciasta. Pozostałą część ciasta dzielimy na 3 części, każdą rozciągamy na długi pasek i zwijamy warkocz. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy warkocz, również smarujemy resztą jajka. Na środku robimy ok 1cm otwór. Empanadę wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Jeżeli wierzch zbyt mocno się nam przyrumienia, przykryjmy go folią aluminiową. W niej również zróbmy mały otwór.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mrożonki Grzyby Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować