Nerdowskie ciastka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nerd - to amerykańskie słowo oznaczające "kujona". Jest ono bardzo wpisane w popkulturę i kojarzy nam się z kolesiem ubranym staromodnie, z dużymi okularami na nosie i pasjonującym się naukami ścisłymi. Z nerdami najbardziej nam się kojarzy serial "The Big Bang Theory", a którego sama jestem ogromną fanką - stąd pomysł na zrobienie zdrowych - nerdowiskich ciasteczek :-) Zdrowe, bo z dodatkiem płatków owsianych i puree z dyni.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ok. 200g dyni;
    - 100g margaryny;
    - 100g cukru;
    - 1 jajko;
    - 250g mąki + do podsypania;
    - 100g płatków owsianych "błyskawicznych";
    - po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej;
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
    - 1/4 tabliczki mlecznej czekolady;
    - cukrowe pisaki: ciemny czekoladowy, mleczny czekoladowy oraz czerwony/różowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nerdowskie ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię (najlepiej rano!) obieramy ze skórki, wkładamy do wrzątku i gotujemy 15-20 minut do miękkości. Wykładamy na durszlak i czekamy (u mnie 2 godziny), aż całkowicie wystygnie i obsuszy się. Przekładamy do garnuszka i blendujemy. Powstały sok odlewamy, możemy spróbować odcisnąć, ale nie wyrzucamy puree. Czynność powtarzamy kilkukrotnie, aż z puree nie będzie wydobywał się sok.
  • nerdowskie ciastka robienie 2. Mąkę, sodę, cukier, cynamon oraz gałkę mieszamy w misce, a następnie wysypujemy na stolnicę tworząc kopczyk. Na wierzch kładziemy margarynę i kroimy nożem, łącząc ją z suchymi składnikami. Dodajemy jajko, ekstrakt, a na końcu puree z dyni. Ciasto mieszamy, następnie krótko ugniatamy. Podsypujemy mąką jeśli jest taka potrzeba.
  • nerdowskie ciastka dekorowanie 3. Ponieważ ciasta nie da się rozwałkować, za pomocą dłoni lub łyżki odrywamy od ciasta po kawałku, a następnie na posypanej mąką stolnicy lekko ugniatamy na kształt okrągłego ciastka. Aby ciastka wyszły równe, z powstałych placuszków wycinamy koło (np. z użyciem szklanki). Ciastka układamy na blasze, dekorujemy małymi kawałkami czekolady i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy i dekorujemy pisakami.
  • 4. Ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku (np. puszce).

Porady

Jeśli ciastka planujemy wykonać popołudniu, to dynię gotujemy rano, gdyż proces odsączania jej z soku jest czasochłonny. Nieodciśnięta dynia utrudni ugniatanie ciasta, a potem wykrawanie kółek. Użyjemy także dużo więcej mąki. Ciastka najlepiej smakują z ciepłym kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować