Gulasz z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zioła tłuczemy w moździerzu, mieszamy z odrobiną wina.
Mięso myjemy w kilku wodach i wkładamy do marynaty na kilka godzin.
Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu, dodajemy jeszcze łyżkę smalcu i wkładamy marynowane mięso, lekko osączone, przysmażamy aż odparuje, gasimy winem i dodajemy namoczone uprzednio grzyby oraz pokrojoną drobno marchewkę, por, seler i przyprawy oraz resztę marynaty. Podlewamy jeszcze ok pół szkl wody, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa ok 2 godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą i dusimy dalej.
Na koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze kilka minut i sprawdzamy konsystencję, Można zagęścić jeśli jest taka potrzeba odrobiną mąki.
Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi
Komentarze