Gulasz z dzika

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

gulasz

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mięsa z dzika gulaszowego
    2 marchewki
    kawałek selera
    kawałek pora
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    garść grzybów leśnych
    sól
    pieprz
    chili
    listek laurowy
    kilka ziaren jałowca
    pół łyżeczki kolendry
    pieprz ziołowy staropolski
    1 szkl wina czerwonego
    1 łyżka sosu sojowego - grzybowego
    tłuszcz do smażenia (smalec)
    1 puszka pomidorów krojonych 400 g
    2 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zioła tłuczemy w moździerzu, mieszamy z odrobiną wina.
    Mięso myjemy w kilku wodach i wkładamy do marynaty na kilka godzin.
    Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu, dodajemy jeszcze łyżkę smalcu i wkładamy marynowane mięso, lekko osączone, przysmażamy aż odparuje, gasimy winem i dodajemy namoczone uprzednio grzyby oraz pokrojoną drobno marchewkę, por, seler i przyprawy oraz resztę marynaty. Podlewamy jeszcze ok pół szkl wody, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa ok 2 godziny. W razie potrzeby podlewamy wodą i dusimy dalej.
    Na koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze kilka minut i sprawdzamy konsystencję, Można zagęścić jeśli jest taka potrzeba odrobiną mąki.
    Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Sylwester Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować