Bardzo często robię pasztety, przeważnie z królika, ponieważ mam swoje króliki. Po co mam kupować pasztety w sklepie, jak mogę zdrowsze upiec w domu. Pasztecik jest przepyszny.
Składniki:
1 szt królik - 1 szt ( po ugotowaniu i obraniu z kości było 750 g mięsa )
marchewka - 1 szt
seler - kawałek
tłuszcz do smażenia
listki laurowe - 3
szt ziele angielskie - 4
ziarenka
sól i pieprz
do podsmażenia
boczek surowy - 450 g
wątróbka wieprzowa - 300 g
cebula -- 1 szt
tłuszcz do smażenia
do masy mięsnej
jajka - 4 szt
bułka kajzerka - 2 szt
mleko - 2 szkl
przyprawa do pasztetu
Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, opłukać. Królika umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie, listki laurowe i warzywa, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
2.Wyjąć mięso z warzywami, ostudzić, oddzielić od kości. Boczek, obraną cebulę i umytą wątróbkę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
3.Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Zmielić mięso z warzywami, przesmażone składniki i bułkę, trzy razy przez maszynkę.
Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, dokładnie wymieszać.
4.Foremki keksówki, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę mięsną, lekko wygładzić. Foremki włożyć do piekarnika, piec ok. 45 minut w 180 stop.
Komentarze