Pasztet z królika

4.5 (194 ocen)

Bardzo często robię pasztety, przeważnie z królika, ponieważ mam swoje króliki. Po co mam kupować pasztety w sklepie, jak mogę zdrowsze upiec w domu. Pasztecik jest przepyszny.

Składniki:

  • 1 szt królik - 1 szt ( po ugotowaniu i obraniu z kości było 750 g mięsa )
    marchewka - 1 szt
    seler - kawałek
    tłuszcz do smażenia
    listki laurowe - 3
    szt ziele angielskie - 4
    ziarenka
    sól i pieprz
    do podsmażenia
    boczek surowy - 450 g
    wątróbka wieprzowa - 300 g
    cebula -- 1 szt
    tłuszcz do smażenia
    do masy mięsnej
    jajka - 4 szt
    bułka kajzerka - 2 szt
    mleko - 2 szkl
    przyprawa do pasztetu
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, opłukać. Królika umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie, listki laurowe i warzywa, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
  • 2. Wyjąć mięso z warzywami, ostudzić, oddzielić od kości. Boczek, obraną cebulę i umytą wątróbkę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
  • 3. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Zmielić mięso z warzywami, przesmażone składniki i bułkę, trzy razy przez maszynkę.
    Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i jajka, dokładnie wymieszać.
  • 4. Foremki keksówki, wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę mięsną, lekko wygładzić. Foremki włożyć do piekarnika, piec ok. 45 minut w 180 stop.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować