Paella valenciana

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pora na kolejną klasyczną paellę. Dziś specjalnie dla osób, które nie przepadają za owocami morza. Paella valenciana jest bowiem przygotowywana z mięsem i warzywami. Delikatny kurczak i królik w towarzystwie karczochów, fasolki i szafranu. Sezonowo paella valenciana może zawierać także bób, zielony groszek i/lub paprykę.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 szkl. krótkoziarnistego ryżu
    -2 szkl. wody lub bulionu
    -150 g mięsa z kurczaka
    -150 g mięsa z królika
    -150 g fasolki szparagowej
    -150 g serc karczochów
    -1 duży dojrzały pomidor
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    -1/2 łyżeczki szafranu
    -1 łyżeczka słodkiej papryki
    -szczypta suszonego czosnku
    -sól
    -opcjonalnie do podania: świeży rozmaryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Paella Risotto

Paella valenciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, oczyścić, pokroić w nieduże kawałki. Oprószyć solą.
    Na patelni rozgrzać oliwę. usmazyć mięso na złoto. Dodać fasolkę szparagową i karczochy. Całość podsmażyć razem kilka minut.
    W międzyczasie sparzyć pomidora i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do warzyw na patelni. Wsypać ryż i przesmażyć minutę ciągle mieszająć. Całość zalać wodą lub bulionem. Dodać paprykę, czosnek i szafran. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą. Dusić na małym ogniu aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn. Podawać na ciepło ze świeżym rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować