Grillowane halloumi z dżemem z chilli

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna przystawka którą przygotować możemy na grillu z greckim serem halloumi podkreślonym słodko-ostrym domowym dżemem z chilli.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dżem z chilli:
    6 papryczek chilli
    1 czerwona papryka
    1 nieduża cebula
    2 ząbki czosnku
    ½ szklanki wody
    1/3 szklanki octu jabłkowego
    1,5 szklanki cukru
    Sok z 1/2 limonki
    1 łyżeczka sosu rybnego
    Dodatkowo:
    1 opakowanie sera halloumi
    1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Grillowane halloumi z dżemem z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bo blendera wkładamy pokrojone na pół papryczki chilli, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych czerwoną paprykę, obrane ząbki czosnku i cebulę – wlewamy wodę i blendujemy wszystko dokładnie. Długość blendowania zależy od tego czy chcemy gładki dżem czy z wyczuwalnymi kawałkami przypraw – ja wolę z kawałkami.

    Zblendowaną masę przekładamy do rondelka wlewamy ocet, sos rybny, sok z limonki, wsypujemy cukier i zagotowujemy całość. Ogień zmniejszamy i gotujemy dżem około 45-60 minut – aż nadmiar płynów wyparuje a dżem stanie się gęsty i lepki.

    Tak przygotowany dżem przekładamy na miseczki lub do wyparzonych słoików – odstawiamy.

    Ser halloumi wyjmujemy z opakowania kroimy w paski i smarujemy lekko oliwą z oliwek. Kładziemy na rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 1-2 minut z każdej strony.

    Zarumieniony ser przekładamy na talerz i serwujemy z przygotowanym wcześniej dżemem z chilli, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Halloumi Papryka ostra

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować