Dżem z soczewicy i pomidorów

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To mój smakowity pomysł na wegetariański gulasz. Nie trzeba wielu składników, ale przygotować pyszny i zdrowy posiłek. Pokochają go nawet mięsożercy.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 gram soczewicy czerwonej
    0,7 l bulionu warzywnego
    2 duże cebule białe
    4-5 ząbków czosnku
    200 ml koncentratu pomidorowego
    4-5 suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie ziołowej)
    Olej do smażenia
    Mąką ziemniaczana do ewentualnego zagęszczenia
    Przyprawy:
    Ostra, słodka i wędzona papryka w proszku- po 1/3 łyżeczki każdej z
    papryk
    Płaska łyżeczka soli
    ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    Mielona Kurkuma, kolendra, imbir -do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dżemy Sosy

Dżem z soczewicy i pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek obierz, pokrój drobno i podsmaż na lekko złoty kolor
    na oleju. Wsyp przyprawy i smaż jeszcze parę minut. Następnie wrzuć
    przepłukaną soczewicę, wlej bulion i gotuj , aż soczewica będzie
    miękka. W międzyczasie koncentrat zmiksuj na gładką masę z suszonymi
    pomidorami i wlej do ugotowanej soczewicy. Zagotuj chwilę. Dosyp
    ewentualnie przyprawy według własnych preferencji smakowych. (Jeśli
    dżem będzie mało gęsty można zagęścić niewielką ilością mąki
    ziemniaczanej wymieszanej z wodą). Podawaj z pełnoziarnistym
    pieczywem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować