Babeczki z dżemem i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche babeczki z dżemem truskawkowym, bitą śmietaną i soczystymi owocami winogronem czerwonym i maliną z syropu a całość zwieńczona jest sosem malinowym z posypką. Małe urocze ciasteczka na jeden kęs na różne przyjęcia które znikają w mgnieniu oka, nie tylko dzieci po nie chętnie sięgają :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    250 g margaryny
    120 g cukru pudru
    6 żółtek

    Dodatkowo:
    1/2 słoika dżemu truskawkowego
    bita śmietana w spreju
    sos malinowy gotowy
    maliny z syropu z puszki
    kilka winogron czerwonych
    kolorowa posypka
    melisa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z dżemem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, posiekać z margaryną i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i zarabiamy ciasto,(ciasto będzie dość sypkie ale zarobi się) wylepiamy dno foremek ciastem, już nie smarujemy margaryną gdyż ciasto jest tłuste i same wyskoczą. Babeczki przekładamy do piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut w 180 stopniach.
  • . 2. Wystudzone babeczki napełniamy dżemem truskawkowym.
  • 3. Nakładamy bitą śmietanę. Z syropu wyciągamy po jednej malinie i układamy na bitej śmietanie, winogrono myjemy, dzielimy na 4 części i usuwamy pestki. Polewamy sosem malinowym gotowym ze sklepu i posypujemy kolorową posypką. Dekorujemy listkami melisy.
  • . 4. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować