Pyszne ciasto z kremowym kremem przełamana słodycz dżemem truskawkowym własnej roboty. Przepis pochodzi od cioci i koniecznie musiałam to ciasto upiec jest pycha!!!
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki miodu płynnego
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
10 łyżek kwaśnej śmietany
Ciasto "brazylianka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto ( jeżeli ciasto jest miękkie śmietana nie jest konieczna). Podzielić na 4 części i piec każdy placek w temp. 160 stopni przez około 10-12 minut.
Krem: Z mleka,cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać przestudzony budyń i dobrze wymieszać. Gdy placki przestygną przekładamy ciasto.Gdy zostanie nam masy smarujemy wierzch i boki ciasta, i polewamy polewą.
Polewa: Czekoladę z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, ciągle mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki śmietany wymieszać.
Komentarze