Nie ma nic lepszego do walki z jesienią od połączenia dyni, chili i imbiru!
30 min
Składniki:
- ćwiartka dyni ok. 300g
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka garam masala
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- pół laski cynamonu
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia
- sól, pieprz
1.W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy kminek, cynamon i liście laurowe. Po chwili dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
2.Doprawiamy kurkumą, chili, imbirem i garam masala, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy jeszcze przez chwilę a następnie wlewamy wodę.
3.Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż nasze curry się zredukuje. Można dodać do niego łyżkę masła, aby było bardziej klarowne. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z ryżem i chlebkami chapati.
Porady
Gotowe danie można posypać posiekaną natką pietruszki lub prażonymi pestkami dyni.
Komentarze