Dyniowe curry

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie ma nic lepszego do walki z jesienią od połączenia dyni, chili i imbiru!

  • 30 min

Składniki:

  • - ćwiartka dyni ok. 300g
    - pół średniej cebuli
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka kurkumy
    - 1 łyżeczka chili w proszku
    - 1 łyżeczka kminku
    - 1 łyżeczka garam masala
    - pół łyżeczki imbiru w proszku
    - pół laski cynamonu
    - 2 liście laurowe
    - 1 szklanka wody
    - olej do smażenia
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Dyniowe curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Wrzucamy kminek, cynamon i liście laurowe. Po chwili dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.
  • 2. Doprawiamy kurkumą, chili, imbirem i garam masala, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy jeszcze przez chwilę a następnie wlewamy wodę.
  • 3. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż nasze curry się zredukuje. Można dodać do niego łyżkę masła, aby było bardziej klarowne. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z ryżem i chlebkami chapati.

Porady

Gotowe danie można posypać posiekaną natką pietruszki lub prażonymi pestkami dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta hinduska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować