Powidło wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo smaczne domowe powidło z wiśni, takiemu powidle trzeba poświęcić czasu ale uwierzcie mi naprawdę warto, powidła smażymy przez 3 dni po 50 minut wtedy uzyskamy odpowiednią gęstość i smak. Moje ulubione powidło do świeżej pachnącej bułeczki z kubkiem mleka.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 kg wiśni
    1/2 kg cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Powidło wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiśnie 1. Wiśnie myjemy w zimnej wodzie a następnie pestkujemy, owoce zasypujemy cukrem i mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania. W pierwszy dzień owoce smażymy 50 minut po tym czasie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • powidła 2. Drugiego dnia owoce ponownie doprowadzamy do zagotowania i smażymy kolejne 50 minut. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, wtedy powidła po leżakowaniu powinny lekko gęstnięć.
  • 3. Na 3 dzień powidła staną się lekko gęste, stawiamy na gaz i gotujemy kolejne 50 minut, powidła trzeba mieszać cały czas aby nie przywarły nam do garnka. Być może nie potrzeba 50 minut tylko np. 20 minut. To zależy jaką odpowiednią gęstość chcemy uzyskać.
  • 4. Gorące powidło nakładamy do małych czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie od momentu zagotowania 5 minut. Zimne wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Takie powidło świetnie smakuje na kanapce, oraz do nadziewania różnych ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować