Zamiast pizzy polecam wykonać taki wieniec do odrywania, smaczna odmiana tradycyjnej pizzy. Idealna na szybkie śniadanie czy kolację, z dostępnych składników.
50 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
ok 1,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży świeżych
4 łyżki oleju
szczypta przyprawy do pizzy
szczypta soli
papier do pieczenia
Wieniec pizzowy do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, drożdże, sól, olej, przyprawę do pizzy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok 30 minut w bardzo ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
2.Gdy ciasto podrośnie, zarabiamy jeszcze raz i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawami, wykładamy pokrojone pieczarki, salami, boczek, posypujemy startym serem.
3.Wieniec zwijamy delikatnie w roladę i zlepiamy ze sobą końce, przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy przyprawą do pizzy.
4.Wieniec kroimy na 14 części. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Komentarze