Wieniec pizzowy do odrywania

1 (1 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zamiast pizzy polecam wykonać taki wieniec do odrywania, smaczna odmiana tradycyjnej pizzy. Idealna na szybkie śniadanie czy kolację, z dostępnych składników.

  • 50 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    ok 1,5 szklanki ciepłej wody
    30 g drożdży świeżych
    4 łyżki oleju
    szczypta przyprawy do pizzy
    szczypta soli
    papier do pieczenia

    Dodatki:
    ketchup
    pieczarki
    ser żółty
    salami
    boczek
    czosnek granulowany
    zioła prowansalskie

    Oraz:
    małe jajko
    przyprawa do pizzy
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Wieniec Pizza

Wieniec pizzowy do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, drożdże, sól, olej, przyprawę do pizzy szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok 30 minut w bardzo ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
  • wieniec 2. Gdy ciasto podrośnie, zarabiamy jeszcze raz i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawami, wykładamy pokrojone pieczarki, salami, boczek, posypujemy startym serem.
  • wieniec 3. Wieniec zwijamy delikatnie w roladę i zlepiamy ze sobą końce, przekładamy ostrożnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy przyprawą do pizzy.
  • 4. Wieniec kroimy na 14 części. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować