Udziec z indyka w marynacie z ketchupem pieczony w rękawie

4.47 (177 ocen)

  • 6 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Nie od dziś wiadomo, że mięso z indyka jest bardzo wartościowe, niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Dlatego tym razem chciałam Wam zaprezentować pieczony udziec z indyka w marynacie z ketchupem, który doskonale sprawdzi się jako propozycja na pyszny obiad oraz po ostygnięciu jako dodatek do kanapki. Mięso wychodzi aromatyczne, miękkie, soczyste i bardzo delikatne.

  • 6 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 udziec z indyka (u mnie około 1,5 kg)
    Marynata:
    5 łyżek oleju
    3 łyżki ketchupu (płaskie)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/4 łyżeczki papryki ostrej
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    3 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Udziec z indyka w marynacie z ketchupem pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udziec należy umyć oraz dokładnie osuszyć i opcjonalnie ze środka usunąć kość.
    (Mięso można piec z kością.)
    Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso - również pod skórą.
    Całość przykryć folią spożywczą oraz wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie udziec z liśćmi laurowymi umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
    (Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa oraz rodzaju piekarnika.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować