Pieczone ruskie pierogi

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ruskie pierogi w wersji z piekarnika :)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    450 g mąki
    1 szklanka mleka
    15 g masła
    40 g drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka soli
    farsz:
    500 g ugotowanych ziemniaków
    250 g chudego twarogu
    2 cebule
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi ruskie Przekąski Ser

Pieczone ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z cukrem i niewielką ilością ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać ciepłe mleko, rozpuszczone masło, zaczyn i sól. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Cebulę obrać, posiekać i zeszklić. Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, wymieszać z cebulą i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać farsz ziemniaczany i sklejać. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny żeby podrosły. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ziemniaki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować