"Pieguski"- ciasteczka z czekoladą i orzechami

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem kawałków czekolady i orzechów laskowych. Gwarantuję, że o wiele lepsze niż te z paczki, czy z cukierni :) Ich przygotowanie zajmuje mało czasu, a efekt jest tego wart. Ciasteczka nie zawierają glutenu.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g mąki ryżowej
    -180 g masła
    -1 jajko
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3/4 szklanki cukru
    -90 g orzechów laskowych
    -100 g mlecznej czekolady
    -szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kruche ciasteczka Pieguski

"pieguski"- ciasteczka z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, orzechy przekrawamy na połowy.
  • 2 2. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Ostudzone masło dokładnie miksujemy z jajkiem i cukrami. W osobnej miseczce dokładnie mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masę z jajek i masła dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy szpatułką. Wrzucamy orzechy i czekoladę i dokładnie mieszamy.
  • 3 3. Z masy formujemy kulki, które układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy lekko. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku przez godzinę, aby się później nie rozpadały (mąka ryżowa jest bardzo sypka). Smacznego!

Porady

Z podanych proporcji wyszło mi 12 dużych ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować