Nalewka z czosnku niedźwiedziego

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Taka nalewka z czosnku niedźwiedziego to świetna propozycja na wykorzystanie tego drogocennego naturalnego antybiotyku na dłużej, przygotowana o wiosennej porze dostarczy do naszego organizmu wiele cennych rzeczy, niestety sezon na nią jest bardzo krótki zbiera się je na przełomie marca kwietnia. Moja nalewka wyszła o ciemnym kolorze a tą barwę zawdzięcza bardzo ciemnym liściom zbieranym w lesie. Taka nalewka to świetne rozwiązanie na chore zatoki, sama na nie choruje.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml wódki 40%
    3 spore pęczki czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z czosnku niedźwiedziego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście myjemy i siekamy, wrzucamy do szklanego wyparzonego słoja lub butelki. Liście lekko ubijamy aby puściły sok, tak przygotowane liście w słoju zalewamy wódką aby była całość przykryta alkoholem. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 tygodnie codziennie potrząsamy słojem aby wydobyć jak najwięcej zawartości z liści.
  • 2. Po 3 tygodniach nalewkę odcedzamy przez sitko i filtrujemy przez gazę aby była czysta bez drobinek. Nalewkę przelewamy do czystych buteleczek i odstawiamy w ciemne miejsce.
  • 3. Stosowanie nalewki:
    Zaleca się spożywanie nalewki 10-12 kropli rozcieńczonych w przygotowanej letniej wodzie. Nalewki nie wolno pić na czczo bo może podrażnić żołądek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować