pełnoziarniste kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zawsze pojawiają się u nas na wigilijnym stole. Pyszny dodatek do świątecznego czerwonego barszczu. Świetnie sprawdzą się również na domowych imprezach. Są fantastyczne, bardzo smaczne i je się jednego za drugim, przez co są nieco zdradliwe… :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g maki pszennej pełnoziarnistej
    Pol paczuszki suchych drożdży
    Pol szklanki cieplej wody
    1-2 łyżki oleju
    pół łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki cukru
    Farsz:
    kapusta kiszona
    pieczarki
    cebulka
    sól
    pieprz
    przecier pomidorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapuśniak Przystawki

Pełnoziarniste kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pełnoziarniste kapuśniaczki 1. Farsz: Pieczarki można pokroić na kawałki a można zetrzeć na tarce, kapustę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałeczki, cebulkę pokroić w kostkę. Pieczarki z cebulką podduszamy na patelni. Gdy już są gotowe wyłączamy grzanie, dodajemy kapustę, sól, pieprz, i mieszamy. Można dodać odrobinę przecieru pomidorowego.
    Ciasto: Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Można odłożyć aby urosło a można od razu wałkować. Stolnicę lekko podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy lekko przecierem pomidorowym i nakładamy połowę farszu. Zawijamy ciasno w roladę i kroimy na kawałki. Z druga częścią robimy to samo. Pieczemy w 180 st ok 20 min do zrumienienia. Wyszło tyle ile na zdjęciu na blaszce. Najlepiej smakują z kubkiem barszczyku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować