Egzotyczne drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne smaczne okrągłe bułeczki drożdżowe z słodkim śmietankowym budyniem z owocami muśnięte galaretką cytrynową i obsypane kokosem, z słodkimi owocami winogronem czerwonym, mandarynką i kwaskowym kiwi. Całość świetnie współgra ze sobą, przepis mojego autorstwa serdecznie polecam! Idealne z kubkiem ciepłego mleczka na piątkową kolację.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 kg mąki pszennej
    100 g drożdży świeżych
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru kryształu
    2 szklanki mleka
    8 żółtek wiejskich
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1/2 l mleka
    3 łyżki cukru kryształu
    budyń śmietankowy

    Dodatkowo:
    garść czerwonych winogron
    puszka mandarynek w syropie 175 g
    2 kiwi
    galaretka cytrynowa
    2 łyżki wiórek kokosowych

    jajko do smarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Egzotyczne drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki. Wymieszać. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Masło stopić na patelni. Żółtka utrzeć z cukrem. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kiwi obrać, winogrono umyć. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku.
  • . 3. Do miski z mąką wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzone masło. Wyrabianie należy zakończyć gdy ciasto odchodzi od ręki i dna naczynia. Po wyrobieniu ciasto obsypać mąką delikatnie, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenie objętości.
  • . 4. Ciasto rozwałkować, wycinać kółeczka od miski. Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ostawić do wyrośnięcia, nałożyć budyń, posmarować jajkiem. Bułeczki piec w 180 stopniach przez ok. 12-15 minut.
  • . 5. Na każdej bułeczce na nadzieniu kładziemy plasterki kiwi, mandarynkę oraz winogrona. Smarujemy galaretką płynną. Obsypujemy kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować