Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką

4.5 (195 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo lubię posmak drożdżowy w różnego typu potrawach. Tutaj w puszystym biszkopcie sprawdził się idealnie. Prezentowane przeze mnie ciasto, choć drożdżowe, to lekkie i orzeźwiające. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kopiasta szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    8 żółtek
    1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)

    8 białek (zimne – z lodówki)
    szczypta soli

    2 łyżki ciepłego mleka
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru

    Masa wiśniowa:
    400 g wiśni drylowanych (świeże lub z kompotu)
    ½ szklanki gorącej wody
    1 opakowanie galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej (opakowanie na 300 ml wody)

    Masa cytrynowa:
    800 g serka naturalnego 7,5% tłuszczu
    150 g masła
    5 jajek
    ½ szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
    1 cytryna
    5 łyżeczek żelatyny wieprzowej
    niewielka ilość wody do żelatyny

    Galaretka:
    2 opakowania galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej (każde opakowanie na 300 ml wody)
    2 i ½ szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką 1. Przygotować biszkopt – drożdże, 1 łyżkę cukru oraz mleko utrzeć i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30 min).
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodać kolejno: cukier, wyrośnięte drożdże, aromat rumowy, po jednym żółtku, mąkę.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką 2. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min (180 st. C). Gotowy biszkopt wystudzić.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką 3. Przygotować masę wiśniową - owoce zblendować. Opakowanie galaretki rozpuścić w wodzie i wymieszać z wiśniami - wystudzić. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Formę z ciastem włożyć do lodówki.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką 4. Przygotować masę cytrynową – masło rozpuścić z dodatkiem cukru białego, dołożyć serek i jajka i dokładnie wymieszać. Masę podgrzewać do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza, nie dopuszczając do zagotowania. Następnie wlać sok wyciśnięty z cytryny, wsypać cukier waniliowy i wymieszać. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści i wymieszać ją z pozostałymi składnikami masy. Po wystudzeniu, masę wyłożyć na wiśnie. Ciasto schłodzić.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką 5. Przygotować galaretkę – oba opakowania galaretki rozpuścić w wodzie. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę serową i włożyć do lodówki do całkowitego zestalenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować