Buchty z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 45 min

Aromatyczne, pyszne drożdżowe bułeczki, które można zjeść na śniadanie lub jako przekąskę na spacerze.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • 125 ml letniego mleka
    20 g drożdży
    3 łyżki cukru trzcinowego Demerara
    250 g przesianej mąki pszennej
    1 żółtko
    100 g masła
    3 łyżki zmielonych migdałów
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 garść rodzynek
    4 łyżki koniaku
    szczypta soli
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasto drożdżowe Desery

Buchty z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buchty z rodzynkami 1. Rodzynki zalewamy koniakiem.
    Drożdże kruszymy i mieszamy z połową mleka i 1/2 łyżki cukru trzcinowego - odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • Buchty z rodzynkami 2. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem trzcinowym, solą, żółtkiem, zmielonymi migdałami oraz posiekanym masłem (50 g). Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto - przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut.
  • Buchty z rodzynkami 3. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy w dłoni na placuszek, nakładamy łyżeczkę rodzynek i zaklejamy formując bułeczkę. Tak przygotowane buchty układamy ścisło na formie wysmarowanej masłem (25 g).
  • Buchty z rodzynkami 4. Pozostałe masło rozpuszczamy wraz z cukrem waniliowym, a następnie smarujemy nim buchty - odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
  • Buchty z rodzynkami 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopnie przez około 25 minut - na złotobrązowo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Koniak Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować