Kurczak po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta przekroić na pół i lekko rozbić. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, dodać sól i pierz oraz ser. Filety otoczyć najpierw w mące, potem w jajku i włożyć na patelnię z rozgrzana oliwą z dodatkiem masła.
2.Usmażone z obu stron filety przełożyć na talerz z ręcznikiem papierowym.
3.Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy się podsmaży wlać bulion i wino. Dodać masło, pokrojoną w plasterki cytrynę i posiekana pietruszkę i gotować kilka minut.
4.Usmażone filety przełożyć z powrotem na patelnię. Podawać polane sosem. U mnie z młodymi ziemniaczkami i nowalijkami z jogurtem. Smacznego :)
Komentarze