Kurczak po francusku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kolejny przepis z włoskiej kuchni Buddy'ego Valastro

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    1 jajo
    2 łyżki parmezanu
    mąka
    sól, pieprz
    1/2 szklanki wytrawnego białego wina
    1/2 szklanki bulionu drobiowego
    1/2 cytryny
    zielona pietruszka
    4 ząbki czosnku
    1/4 kostki masła + 1 łyżka do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażące się filety 1. Fileta przekroić na pół i lekko rozbić. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, dodać sól i pierz oraz ser. Filety otoczyć najpierw w mące, potem w jajku i włożyć na patelnię z rozgrzana oliwą z dodatkiem masła.
  • usmażone filety 2. Usmażone z obu stron filety przełożyć na talerz z ręcznikiem papierowym.
  • Sos 3. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, a gdy się podsmaży wlać bulion i wino. Dodać masło, pokrojoną w plasterki cytrynę i posiekana pietruszkę i gotować kilka minut.
  • filety w sosie 4. Usmażone filety przełożyć z powrotem na patelnię. Podawać polane sosem. U mnie z młodymi ziemniaczkami i nowalijkami z jogurtem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować