Samo zdrowie! Zielone warzywa w różnych odcieniach - roszponka, oliwki i seler naciowy w towarzystwie śmietankowej mozzarelli i delikatnego sosu. W sam raz na imprezy, przyjęcia pod chmurką, czy drugie śniadanie.
Składniki:
- 5 dag roszponki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 10 zielonych oliwek nadziewanych papryką,
- kulka (125 g) mozzarelli,
- sok z 1/4 cytryny,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- szczypta soli morskiej.
Zielona sałatka z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roszponkę przebieramy, myjemy i dokładnie osuszamy.
Łodygi selera naciowego myjemy, jeżeli to konieczne usuwamy łyko i kroimy na kawałki. Oliwki osączamy i kroimy na plasterki.
2.Oliwę z oliwek mieszamy za pomocą widelca z sokiem z cytryny i szczyptą soli morskiej. Mozzarellę rozrywamy palcami na mniejsze kawałki.
Roszponkę mieszamy z kawałkami selera naciowego, plasterkami oliwek i skrapiamy przygotowanym sosem.
3.Na talerzach rozkładamy przygotowane warzywa z dressingiem, dodajemy kawałeczki mozzarelli i od razu podajemy, np. z ciemnym pieczywem.
Komentarze