Kulebiak z dorszem

4.5 (179 ocen)

Kulebiaka nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Wzbogaciłam tradycyjną wersję tego dania o dorsza. Podany z kubkiem czerwonego barszczu zachwycił smakiem moich bliskich.

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 500g mąki,
    • 250ml letniej wody,
    • 12g cukru,
    • 10g soli,
    • 25ml oleju,
    • 4g suszonych drożdży,
    • NADZIENIE:
    • 500g kiszonej kapusty,
    • 2 cebule,
    • 50g suszonych grzybów,
    • 2 łyżeczki majeranku,
    • 3 żabki czosnku,
    • 1 duży filet z dorsza (400-500g),
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko,
    • Majeranek,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Kulebiak z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulebiak z dorszem 1. NADZIENIE: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 godzinę. Grzyby kroimy w paski, a wodę z moczenia grzybów zachowujemy. Cebulę kroimy w kostkę.
  • Kulebiak z dorszem 2.
    Kiszoną kapustę płuczemy i drobno siekamy.

  • Kulebiak z dorszem 3. Na patelni szklimy cebule, dodajemy grzyby i smażymy razem kilka minut. Wówczas dodajemy kiszoną kapustę, dokładnie mieszamy. Całość podlewamy wywarem z moczenia grzybów (1-2 szklanki) i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem aż do miękkości kapusty.

  • Kulebiak z dorszem 4. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut.
  • Kulebiak z dorszem 5. Wówczas cała woda powinna wyparować. Kapustę w między czasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Kulebiak z dorszem 6. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • Kulebiak z dorszem 7. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40x25cm. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem. Na środek wykładamy filet z dorsza, a na nim układamy nadzienie. Zwijamy roladę, dokładnie ją zlepiamy. Roladę smarujemy resztą jajka i oprószamy majerankiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
    Życzę smacznego :)

Porady

1) Dorsza możemy zastąpić inną rybą np. sandaczem, szczupakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Suszone grzyby Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować