Lubię eksperymentować w kuchni poszukując nowych połączeń i smaków. Danie wykonuje się szybko i wyśmienicie smakuje. Naleśniki dzięki dodatkom są wspaniale rozgrzewającą potrawą na jesienne dni.
40 min
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
10 łyżek mąki
łyżeczka oleju,
olej do smażenia
Nadzienie:
30 dkg dorsza (może być mrożony ale wcześniej trzeba go rozmrozić)
pół szklanki kaszy jaglanej suchej
pół opakowania mrożonych warzyw - mieszanki meksykańskiej
20 dkg sera żółtego
przyprawy:papryka słodka i pikantna,sól, pieprz,
sos słodko-kwaśny Tao-Tao do polania.
Podane proporcje są na 4 porcje.
Naleśniki z kaszą jaglaną i dorszem po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na nalesniki sporządzić ciasto. Wszystkie składniki miksujemy w garnku aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, aby mąka napęczniała.Jeśli ciasto jest za gęste dodaję wodę a jeśli za rzadkie dodaję mąkę.
2.Kiedy ciasto na naleśniki czeka na smażenie,gotuję kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. W trakcie gotowania kaszy przyrządzam nadzienie:gotuję na patelni mieszankę warzyw meksykańską w wodzie przez 10 minut, później dodaję dorsza oprószonego solą, pieprzem i skropionego sokiem z cytryny. Gotuję dorsza w warzywach aż woda odparuje. Po wyłączeniu dodaję przyprawy oraz kaszę i 10 dkg startego na średnich oczkach ser zółty.
3.Smażymy naleśniki i nadziewamy. Układamy nadziane naleśniki w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wkałdamy do piekarnika nagrzanego do 18o stopnie, na 15 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy startym żółtym serem.
4.Podajemy polane sosem słodko-kwaśnym. Smacznego.
Komentarze